Εμφανίζονται όλα τα 3 αποτελέσματα

Χατζημανουήλ Δημήτριος

Ο Δημήτρης Χατζημανουήλ γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε το 1984 από το 2ο Λύκειο της πόλης και το 1989 πήρε το πτυχίο του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του
Α.Π.Θ. Το 1994 διορίστηκε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών. Σήμερα είναι Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Α.Π.Θ. και διδάσκει το μάθημα της διδακτικής της χειροσφαίρισης. Με την ερευνητική και συγγραφική του προσπάθεια στη χειροσφαίριση επιχειρεί να προσφέρει τεκμηριωμένα δεδομένα στο χώρο των επιστημόνων και στο ευρύ κοινό.

Ασχολείται με τη χειροσφαίριση από το 1980. Ως αθλητής το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο οποίο αγωνίστηκε ήταν με την ανδρική ομάδα του Β.Α.Ο. Θεσσαλονίκης και έγινε το 1981 με αντίπαλο τον ΜΕΔΕΩΝ. Επιπλέον, ήταν μέλος των εθνικών ομάδων νέων και ανδρών από το 1984 έως και το 1990. Υπήρξε βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας νέων που κατέκτησε το 1986 το 1ο βαλκανικό μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής χειροσφαίρισης και μέλος της εθνικής ανδρών που κατέκτησε το 1989 το 1ο βαλκανικό μετάλλιο στην κατηγορία αυτή. Επίσης, ήταν και ο 1ος τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας που βραβεύτηκε ως καλύτερος τερματοφύλακας σε επίσημο τουρνουά εθνικών ομάδων (CHIETI Ιταλίας). Με τις εθνικές ομάδες είχε πάρα πολλές διεθνείς συμμετοχές και πήρε μέρος σε βαλκανικούς αγώνες, προκριματικές και τελικές φάσεις παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Σε συλλογικό επίπεδο ήταν αθλητής του Β.Α.Ο. Θεσσαλονίκης, του Φίλιππου Βέροιας, του Τρίτωνα και του Π.Α.Ο.Κ. Στις 23/04/2003 αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. με αντίπαλο τον Άρη Νίκαιας σε παιχνίδι της Α1 κατηγορίας. Με το Β.Α.Ο. κατέκτησε δύο κύπελλα Ελλάδος, δύο δεύτερες θέσεις σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και μία τρίτη θέση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων. Με το Φίλιππο Βέροιας κατέκτησε ένα κύπελλο Ελλάδος, δύο δεύτερες θέσεις σε πρωτάθλημα Α1 ανδρών, ενώ συμμετείχε στον ημιτελικό κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης το 1993 με αντίπαλο την Ολυμπίκ Μαρσέιγ (FRA), η οποία κατέκτησε και το κύπελλο. Με τον Π.Α.Ο.Κ. κατέκτησε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα beach handball, ενώ ήταν και αρχηγός της ομάδας αυτής στη μεταγενέστερη εποχή της επαναδραστηριοποίησής της στην Α2 και αργότερα στην Α1 κατηγορία.

Σε προπονητικό επίπεδο ασχολήθηκε με τις μικρές ηλικίες και διετέλεσε προπονητής στις ομάδες του Έσπερου Θεσσαλονίκης, του Β.Α.Ο., του Τρίτωνα και του Π.Α.Ο.Κ.
Ακόμα διετέλεσε προπονητής της ανδρικής ομάδας Α.Σ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, με την οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα της Α΄ Ε.Σ.Χ.Θ. ανδρών, ενώ υπήρξε και τεχνικός σύμβουλος στο τμήμα χειροσφαίρισης του Β.Α.Ο. Τέλος, διετέλεσε προπονητής τερματοφυλάκων των εθνικών ομάδων νέων, εφήβων και παίδων. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ έχει εξίσου, πολλές αναρτημένες και προφορικές ανακοινώσεις σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Έχει επίσης γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Έξι + ένα για την τεχνική, τακτική και την προπόνηση του τερματοφύλακα στη χειροσφαίριση». Είναι κάτοχος Master (M.Sc.) με κατεύθυνση την άσκηση και την υγεία. Η μεταπτυχιακή του διατριβή είχε θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση κακώσεων σε υψηλού, μεσαίου και χαμηλού επιπέδου χειροσφαιριστές. Επιπλέον, είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Ph.D.) στην ανθρώπινη απόδοση και υγεία με συνάφεια στη χειροσφαίριση. Η διδακτορική του διατριβή είχε θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του συνδρόμου του αγκώνα του τερματοφύλακα στη χειροσφαίριση (handball goalie’s elbow).

Σκοπός του είναι η συνεχής και ουσιαστική υπηρέτηση του αθλήματος από τη θέση στην οποία βρίσκεται και από την οποία μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά. Σήμερα έχει επικεντρωθεί στη συγγραφή συγγραμμάτων και επιστημονικών δημοσιεύσεων, ώστε να μπορέσει να αφήσει μια παρακαταθήκη στη νέα γενιά που θα ασχοληθεί με το άθλημα που τόσο πολύ αγάπησε. Όνειρό του είναι να μπορέσει το άθλημα να καταλάβει στην Ελλάδα τη θέση που έχει στην Ευρώπη και στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη.