Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Η Φωτεινή Βενιέρη είναι μουσειολόγος – θεατρολόγος, με ειδίκευση στην αξιοποίηση του θεάτρου στην ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ., στην Πολιτιστική Διαχείριση, στο Πάντειο Πανεπιστημίο. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα το μουσειακό θέατρο εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη και του κληροδοτήματος Παπαδάκη και αξιολογήθηκε με άριστα. Το 2022 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στη μουσειολογία στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 2023 επιλέχθηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα (research fellow) του προγράμματος HISTOLAB, μια κοινή πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εστιάζει σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας της ιστορίας, για την εκπόνηση έρευνας που αφορά την ψηφιακή μετάβαση του μουσειακού θεάτρου.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Δημόσια Ιστορία» και  «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM Greece) και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για την πραγματοποίηση σεμιναρίων επιμόρφωσης επαγγελματιών των μουσείων και θεατροπαιδαγωγών στο μουσειακό θέατρο.

Από το 2017, ως συνιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της εταιρείας μουσειακού θεάτρου Heterotopia, σχεδιάζει παραστάσεις και ψηφιακά προγράμματα μάθησης και ερμηνείας για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και τόπους πολιτισμικής αναφοράς. Παράλληλα, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και των παραστατικών τεχνών στην ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το μουσειακό θέατρο,  τη δημόσια ιστορία και αρχαιολογία, την πολιτισμική κληρονομιά, την ερμηνεία, χρήση και επικοινωνία του παρελθόντος στο ψηφιακό και φυσικό περιβάλλον, τη θεωρία των μουσείων με έμφαση στην κοινωνική διαμεσολάβηση του μουσειακού θεσμού, την ψηφιακή μάθηση και τη μουσειοπαιδαγωγική.

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Το βιβλίο αυτό αποτελεί επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής.