Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Τρικούπης Αθανάσιος

Ο φημισμένος πιανίστας και συνθέτης Αθανάσιος Τρικούπης, γεννήθηκε το 1969 στην Αλεξανδρούπολη, όπου και άρχισε να μαθαίνει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, όπου πήρε το Δίπλωνα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο με καθηγητή τον Δημήτρη Τουφεξή και το Δίπλωμα Τσέμπαλου με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο με καθηγητή τον Θωμά Καραχάλιο. Παράλληλα σπούδασε θεωρητικά της μουσικής με καθηγητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, με τον οποίο πήρε όλα τα πτυχία των Ανωτέρων Θεωρητικών καθώς και το Δίπλωμα Σύνθεσης με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πιάνο στο Conservatoire Europeen de Musique de Paris, δίπλα στην Chantal Stigliani, απ' όπου αποφοίτησε παίρνοντας το Diplome Europeen. Παρακολούθησε επίσης σπουδές Σύνθεσης στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz, με τους Beat Furrer και George Friedrich Haas και έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Σύνθεση (Magister der Künste) με διάκριση. Ακολούθως πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. με επιβλέπουσα την Εύη Νίκα-Σαμψών και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Μουσικολογίας-Μουσικοπαιδαγωγικής με βαθμό Άριστα.
Ως πιανίστας διακρίθηκε το 1991 κερδίζοντας το Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου, ενώ στο ενεργητικό του έχει συνεχείς εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αθήνα, Βερολίνο, Παρίσι, Essen, Graz, Dortmund, Θεσσαλονίκη, κ.ά.) και συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ (Ρόδου, Μυκόνου, Σύρου, Ζακύνθου, Λευκάδας κ.ά.).
Έχει συνθέσει αρκετά έργα, τα οποία έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, κ.ά.
Έχει ερμηνεύσει έργα των Liszt, Dutilleux και Walter Zimmermann σε πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις και έχει παρουσιάσει σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργα διαφόρων σύγχρονων Ελλήνων Συνθετών. Έχει ηχογραφήσει για τη δισκογραφική εταιρεία «Lyra».
Δίδαξε πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής στο Μουσικό Τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Αττικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα, στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, καθώς και μαθήματα γενικής μουσικής παιδείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.
Το 1996 ίδρυσε το περίφημο «Ωδείο Φαέθων» (http://www.phaeton.edu.gr/), στην πρωτεύουσα του Νομού Έβρου. Είναι Πρόεδρος του «Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης», απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικκών του Ε.Μ.Π. και ερευνητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει γράψει το βιβλίο «Η εξέλιξη της αρμονίας της δυτικής μουσικής» (Εκδόσεις Δίσιγμα), ενώ έχουν εκδοθεί από τη «Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης» επίλεκτα έργα του για πιάνο, όπως επίσης και δύο εκπαιδευτικά Cd-Rom Ακουστικών Μουσικών Ασκήσεων, η χρήση των οποίων έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, για την εξάσκηση των μαθητών των Μουσικών Σχολείων της χώρας και των υποψηφίων για τα Μουσικά Τμήματα των Πανεπιστημίων. Επίσης έχουν εκδοθεί διάφορες μελέτες του στα πρακτικά Πανεπιστημιακών Συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Για την όλη δράση του έχει τιμηθεί: από το ΕΜΠ (με το Μετάλλιο της Β΄ Πολιτιστικής Πανεπιστημιάδας), το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Δ΄ Σώμα Στρατού και την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Βούπερταλ (Γερμανία).