Εμφανίζονται όλα τα 2 αποτελέσματα

Νικολάου Χριστόφορος

O Χριστόφορος Νικολάου αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1999 και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005. Η διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο “Μελέτη και Ποσοτικοποίηση της μη-Τυχαιότητας σε Γονιδιωματικές Αλληλουχίες σε σχέση με το λειτουργικό τους ρόλο”. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Υπολογιστικής Γονιδιωματικής με έμφαση στην δομή και λειτουργία της χρωματινής και την εξέλιξη της γονιδιωματικής αρχιτεκτονικής.

Από το 1999 ως το 2004 εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” ως μεταπτυχιακός υπότροφος. Από το 2005 έως το 2009 εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Βιοϊατρικό Πάρκο της Βαρκελώνης. Το 2007 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Από το 2010 εργάζεται ως διδάσκων ΠΔ407 στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή τον Δεκέμβριο του 2010.

Τα Επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Υπολογιστική Γονιδιωματική και Βιοπληροφορική, με τα κύρια ενδιαφέροντά του να σχετίζονται με:

  • Τη δομή του γονιδιωματικού DNA και την οργάνωση της χρωματινής σε σχέση με την ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, τη μελέτη του ρόλου των νουκλεοσωμάτων στην δομή των ευκαρυωτικών γονιδιών και την μεταγραφική τους ενεργότητα.
  • Τη συντήρηση δομικών, χρωματινικών χαρακτηριστικών του ευκαρυωτικού γονιδιώματος.
  • Την εξέλιξη της γονιδιωματικής αρχιτεκτονικής σε επίπεδο ρυθμιστικών και επαναλαμβανόμενων στοιχείων και
  • Την ανάπτυξη αλγορίθμων για την ανάλυση πρωτοταγών αλληλουχιών και την επεξεργασία βιολογικών δεδομένων υψηλής απόδοσης.