Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Μανδηλαράς Γεώργιος

Ο Βασίλειος Γεωργίου Μανδηλαράς (1933-2021) συνέβαλε αποφασιστικά με το έργο του στην αναγνώριση και στην προαγωγή του κλάδου της Παπυρολογίας στην Ελλάδα.

Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία Ι.Κ.Υ. στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Wadham College, απ’ όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα (D.Phil.).

Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση και το 1966 εξελέγη Διδάσκαλος των Αρχαίων Ελληνικών στη Φιλοσοφική Αθηνών. Το 1975 έγινε Υφηγητής, τον επόμενο χρόνο Εντεταλμένος Υφηγητής και το 1982 Επίκουρος Καθηγητής στην ίδια Σχολή. Παράλληλα, δίδαξε στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Κρήτης ως επισκέπτης καθηγητής (1981-1984). Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-89). Το 1995 εξελέγη Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μαθήματα και διαλέξεις σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, ενώ διοργάνωσε επιστημονικά συνέδρια και συμμετείχε σε πολλά με ανακοινώσεις.

Συνέγραψε πολλές επιστημονικές εργασίες και βιβλία στους εξής τομείς: εκδόσεις αρχαίων και βυζαντινών κειμένων, ερευνητικές εργασίες, πραγματείες και μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλολογία και την παπυρολογία, βιβλιοκρισίες και ομιλίες, μεταφράσεις κτλ. Διοργάνωσε κι επιμελήθηκε τις εκδόσεις των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων «Οι Έλληνες» των εκδόσεων Κάκτος (1990-1995).

Βραβεύτηκε από επιστημονικές εταιρείες για το ήθος, την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την πρωτοποριακή του δράση στον κλάδο της Παπυρολογίας.

Όταν αφυπηρέτησε, ανακηρύχθηκε σε Ομότιμο Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Ελληνικής Παπυρολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνεχίζοντας να μελετά, να ερευνά και να συγγράφει μέχρι τέλους.

Όπως σημείωνε: «Η επιστημονική ενασχόληση με τα κλασικά γράμματα με οδήγησε στην κατανόηση του κλασικού πολιτισμού κι η έρευνα της παπυρολογίας μου επέτρεψε να γνωρίσω την ανθρώπινη σκέψη και ηθική των παλαιών ανθρώπων – Η επαφή με την αρχαιότητα ελευθερώνει από το εφήμερο».